[...] następuje dopiero wtedy, gdy wykonamy całą listę ćwiczeń. Zazwyczaj trening bazuje na trzech obwodach. Osoby mocno początkujące mogą zmniejszyć w pierwszych tygodniach ilość obwodów do dwóch. Jak zostało wspomniane wcześniej, plan treningowy będzie dostarczał znacznej intensywności. Taka metoda ćwiczeń bardzo dobrze nadaje się do budowania [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. Najczęściej postrzegamy białko jedynie przez pryzmat budowania mięśni. Tymczasem jest ono niezwykle ważnym elementem diety nie tylko osób aktywnych fizycznie, ale również osób starszych oraz osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych [...]
[...] uprawianiem sportu. Osoby, które nie ćwiczą, nie uprawiają sportu w sposób amatorski czy też zawodowy, zjadać powinny minimum 1 g białka na 1 kg masy ciała na dobę. Jest to ilość, która zapewnia utrzymanie homeostazy w naszym ciele, tak, aby wszystkie układy funkcjonowały na optymalnym poziomie. Jednak, gdy podejmujemy aktywność fizyczną, [...]
Białka serwatkowe są cennym elementem diety sportowca, wpływają na system immunologiczny, przyrost masy mięśniowej, regenerację, a nawet samopoczucie. Niestety krąży na ich temat dużo nieprawdziwych informacji. Czy białko szkodzi nerkom i wątrobie? Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i [...]
[...] zawodowo. Natomiast wysiłek fizyczny, jakim jest trening siłowy, będzie dodatkowo wymuszał na osobie trenującej, dostarczenie większej ilości protein. Tutaj zazwyczaj ilość od 2 g białka na 1 kg masy ciała jest wartością optymalną. Ilość ta pozwala na regularne obciążanie masy mięśniowej poprzez trening siłowy, jak i jej skuteczną [...]
Czy zastanawialiście się kiedyś, jaki jest najważniejszy element diety osoby trenującej? Pytając aktywne osoby, uzyskamy jednoznaczną odpowiedź, że jest to białko. Białko w organizmie człowieka odpowiada za szereg funkcji metabolicznych, jednocześnie dbając o to, by po treningu sprawnie przebiegała regeneracja i by nasze mięśnie skutecznie się [...]
[...] ze stosowania izolatu? Jak dawkować izolat białka? Ile białka potrzebuję osoba trenująca? Dobór białka w diecie zależy od poziomu aktywności fizycznej. Oznacza to, że ilość protein, jaką należy spożyć w ciągu dnia, będzie wyznaczać głównie nasz trening. Ważne są również takie parametry, jak: wiek, masa ciała czy też wzrost. Ogół tych [...]
[...] łatwo przyswajalne, a ich mięso zawiera również wiele kwasów omega-3, witamin i minerałów. Większość ryb ma co najmniej 20 gramów białka w 100 gramach mięsa, to bardzo duża ilość, jeżeli chodzi o proporcje. Dla przykładu drób ma bardzo podobne proporcje białka. Z tego powodu warto czasem zastąpić klasycznego kurczaka z ryżem np. tuńczykiem czy [...]
W świecie sportów siłowych wiemy, jak ważna jest dieta oraz dostarczenie wszystkich makro- i mikroelementów. Nikt nie zaprzeczy, że ilość i jakość białka jest szczególnie ważna u osób aktywnych, a w szczególności w branży kulturystycznej. Najczęściej w naszej diecie to właśnie mięso gra istotną rolę, dzięki niemu możemy w łatwy sposób dostarczyć [...]
Białka serwatkowe na dobre zadomowiły się w menu wielu osób. Mimo upływu lat ciągle powtarzane są te same mity. Nadal niektóre osoby bez zastanowienia przypisują „białku w proszku” same szkodliwe właściwości. Tymczasem przekonania mogą być oparte na błędnych informacjach, mitach, legendach i obiegowych opiniach. W tę samą pułapkę często wpadają [...]
[...] zdrowotną, ale również z punktu widzenia sportowego, czy nasza aktywność będzie przynosiła wyniki. W piśmiennictwie naukowym spotykamy się z wartościami, które rozpisują ilość białka dla osób aktywnych, jak i tych, które na co dzień nie trenują. Osoby czynnie uprawiające sport powinny spożywać od 2 g białka na 1 kg masy ciała na dobę. Jest to [...]
[...] wysuszona, sproszkowana serwatka. Czy związku z tym produkt nadaje się dla sportowców? Porównajmy: Serwatka białkowa wg specyfikacji ma > 10 % białka, ale z reguły jego ilość nie przekracza 13%. Białko serwatkowe (np. standardowe WPC, koncentrat białek serwatkowych w proszku WPC 80 Instant) ma 81% białka (w suchej masie). Serwatka białkowa [...]
Wraz z nadejściem cieplejszych dni pojawi się wysyp nowych adeptów treningu siłowego, a bardzo wiele osób będzie chciało „już, teraz, szybko, natychmiast” pozbywać się tkanki tłuszczowej. Ogólnie, jeśli masz do dyspozycji kilka miesięcy, to jesteś w stanie pozbyć się co najmniej kilku kilogramów tkanki tłuszczowej pod warunkiem zastosowania [...]
W poniższym artykule przedstawię opis przypadku modelowej kobiety w wieku ponad 20 lat, która chce pozbyć się tkanki tłuszczowej. Z przedstawionych szczegółów mam zamiar wyciągnąć ogólne wnioski, które znajdą zastosowanie u każdej osoby chcącej pozbywać się nadmiarowej tkanki tłuszczowej, niezależnie jakiej jest płci, w jakim wieku, czy jest [...]
[...] g białka + 0,6 g węglowodanów) i wynosiło 18.4 ± 2.9, w grupie białka + małej ilości węglowodanów uzyskano wynik 3.7 ± 0.5, w grupie samego białka 1.5 ± 0.2. Co ciekawe, ilość białek rozpadających się w organizmie, syntetyzowanych oraz stopień oksydacji substratów nie różniły się pomiędzy grupami. Jednak ciężko uznać za reprezentatywne osoby [...]
[...] wykonania każdego powtórzenia jest maksymalna zadanie realizowane jest tylko w takim przedziale czasu, w którym możliwe jest utrzymanie maksymalnej szybkości jego realizacji ilość powtórzeń jest tak określona, by każde z nich było wykonane rzeczywiście z maksymalną szybkością czas przerw ustala się w takich granicach, by każde powtórzenie po nich [...]
[...] redukcyjnej tradycyjnie kojarzony jest nie tylko z zaciskaniem pasa, ale także zaciskaniem zębów. Nie dzieje się to bez przyczyny, gdyż w tym czasie osoba zmniejszająca ilość tkanki tłuszczowej, zmaga się z wieloma przeciwnościami. Ashwagandha - Withania somnifera Pochodzący z Indii jeden z najbardziej sztandarowych adaptogenów. Jest [...]
[...] trenbolone itd.). Sok – środki farmakologiczne, najczęściej tak się mówi na SAA. Siady – przysiady ze sztangą. Przykład: „Robisz dzisiaj siady czy suwnicę?” Spadki – ilość utraconej masy mięśniowej po odstawieniu farmakologii, wymuszonej przerwie po kontuzji itd. Termin podpowiedział TK. Syf – ma wiele znaczeń. Może się odnosić do [...]
[...] dietę wprowadź dobrej jakości węglowodany, białka oraz tłuszcze unikaj wysoko przetworzonej żywności eliminacja produktów dosładzanych np.: sacharozą sypiaj odpowiednią ilość godzin, około 7-8h na dobę włącz do diety produkty bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3 jadaj owoce oraz warzywa Podsumowanie Nie ma „dobrych” i „złych” hormonów. [...]
[...] produkt jest ogólnodostępny, bardzo delikatny, w ciekawym opakowaniu, miękki, po otwarciu świeżo pachnie, idealnie pasuje do farszu na naleśniki czy nawet do ciasta. Spora ilość białka. Nie zawiera laktozy. Minusy: brak opisanych szczepów bakterii mlekowych. Cena: około 4,70 zł za opakowanie 250 g. Arla Serek biały kremowy bez laktozy Skład: [...]